#Nieuws

Het addertje onder het gras: De nieuwe algemene voorwaarden van Whatsapp

Er is veel commotie over de nieuwe algemene voorwaarden van WhatsApp die op 8 februari 2021 zouden ingaan. Door de nieuwe voorwaarden worden gebruikersdata automatisch gedeeld met moederbedrijf Facebook: het gaat om gegevens over wanneer iemand voor het laats online was en hoe vaak iemand de app gebruikt. Locatiegegevens en contacten worden niet opgeslagen, en berichten zijn end-to-end encrypted. De gegevens die wel worden opgeslagen, kunnen door Facebook goed gebruikt worden om advertentieprofielen op te stellen.
Vanwege de commotie heeft Whatsapp de ingangsdatum uitgesteld naar 15 mei 2021. Zo heeft zij de tijd om beter uit te leggen wat de gevolgen van de nieuwe voorwaarden zijn. Daarna volgt de beslissing aan gebruiker om ofwel in te stemmen met de voorwaarden, of te stoppen met gebruik van de dienst.

Als reactie gaan mensen massaal over naar alternatieven zoals Signal, Telegram en het minder bekende Threema. Probleem opgelost? Niet helemaal… Deze alternatieven verzamelen ook metadata. Sterker nog, Signal slaat zelfs het telefoonnummer van de gebruiker op. Daarnaast past Telegram geen end-to-end encryptie toe op berichten. Het probleem dat zich voordeed met WhatsApp vanwege Schrems II is er met de alternatieven dus ook, hun servers staan immers ook in de Verenigde Staten. Het voordeel van Signal is wel dat zij geen relatie heeft met commerciële partijen.

Toch is er voor de gebruiker binnen de EU geen reden tot paniek. Volgens de AVG is het delen van metadata op deze manier niet toegestaan. Er gelden andere voorwaarden. Voor ons verandert er dus niets, en kun je ons gewoon blijven appen op 0614698898

Een dynamisch landschap
Naleving van gegevensbescherming wordt voor veel organisaties steeds belangrijker. Privacy Officers en de Functionaris voor Gegevensbescherming moeten aan kunnen tonen dat ze beschikken over de uitgebreide kennis en begrip van de AVG, juist om om te kunnen gaan met veranderingen en omstandigheden zoals omschreven in bovenstaand document.
Als officieel trainingspartner van de International Association of Privacy Professionals (IAPP) bieden wij de CIPP/E training aan waarmee de FG en Privacy Professionals hun juridische professionaliteit kunnen verhogen én uitdragen.

Privacy1’s Succes story
Onze trainingen worden gegeven door een IAPP erkende trainingspartner met FIP (Fellow of Information Privacy) accreditatie. Maar liefst 95% van de deelnemers slaagt de eerste keer.

Meer weten?
Extra informatie en inschrijven