#Nieuws

Cyberbank geeft gratis laptops aan mensen die geen toegang hebben tot de digitale wereld

Tegenwoordig is het noodzakelijk om toegang te hebben tot digitale middelen. Je hebt het nodig voor je werk, school of sociale contacten. Telefoons, laptops e.d. zijn vaak dure producten en niet voor iedereen betaalbaar. Naar schattig gaat het om 2.5 tot 4 miljoen burgers die niet of moeilijk mee kunnen komen in de digitale wereld. [1]

Door de coronapandemie is er een kloof ontstaan tussen de mensen die wél toegang hebben tot de digitale wereld en de mensen die dit niet hebben.[2] Buurthuizen en bibliotheken hebben de laatste jaren de rol op zich genomen om deze mensen de gelegenheid te geven om digitale zaken te regelen door computers en mensen beschikbaar te stellen. Veel mensen konden echter voor een langere tijd niet meer naar het buurthuis of bibliotheek om hun digitale zaken af te handelen. Om deze reden heeft gemeente Amsterdam in 2020 bijna vier duizend mensen via het project ‘iedereen verbonden’ een opgeknapte laptop gegeven.  

De Cyberbank

Ondanks dat het project ‘iedereen verbonden’ goed heeft bijgedragen, is de kloof nog altijd aanwezig. Daarom zijn Cybersoek, Nederland Digitaal en ICT Vanaf Morgen een samenwerking gestart om het probleem van de minima aan te pakken. Ze zijn op 10 december jl. begonnen met een Amsterdamse voedselbank maar dan voor digitale middelen genaamd ‘’de Cyberbank’’. Amsterdammers die geen digitale middelen in huis konden halen vanwege een laag inkomen kunnen in 2022 voor €20 (op basis van zogenaamd statiegeld) een laptop krijgen.[3] De gemeente Amsterdam wil haar oude laptops nu ook graag inzetten voor de Cyberbank en onderzoekt de mogelijkheden.

Soortgelijke initiatieven

Allemaal digitaal is een soort gelijk project maar dan door heel Nederland. Dit is een samenwerking van Nederland Digitaal en Alliantie. In het jaar 2020 zijn er 6.000 gratis laptop/ tablets uitgedeeld. Dit hebben ze door middel van subsidies en donaties van organisaties kunnen waarmaken. In 2021 hebben de initiatiefnemers de Stichting Recover-E bij het programma betrokken. Stichting Recover-E kan oude apparaten opknappen zodat deze opnieuw gebruikt kunnen worden. De opgeknapte apparaten worden aan maatschappelijke organisaties zoals stichting leergeld of vluchtelingwerk gegeven. Zij betalen de opknapkosten terug en stellen de apparaten beschikbaar aan mensen die er behoefte aan hebben. Op deze manier wordt er een samenleving gecreëerd waarin iedereen mee kan blijven doen in een digitaliserende wereld. [4]

Let op het verwijderen van data!

Ben jij van plan om jouw oude laptop te doneren aan de Cyberbank? Wees dan wel alert op het verwijderen van data. Als je de data niet op een juiste manier verwijdert, kan de volgende eigenaar vrij eenvoudig de oude data weer ophalen en hier misbruik van maken. Bij ‘Allemaal Digitaal’ wordt alle data door ict’ers op een professionele wijze verwijderd waardoor het onmogelijk is om dit later weer op te halen. Wil je meer leren over het beschermen van je eigen privacy? Neem dan contact met ons op. Voor intiatieven zoals de Cyberbank: twijfel je of alle data goed is verwijderd of is hulp van gespecialiseerde partijen hierbij gewenst? Neem contact met ons op en we helpen graag!


[1] Uit-beeld-geraakt.pdf

[2] De Cyberbank: een soort voedselbank, maar dan voor laptops – Gemeente Amsterdam

[3] Wie – Cyberbank (decyberbank.nl)

[4] Maak vandaag nog het verschil! – Allemaal Digitaal (allemaal-digitaal.nl)